Wyszukiwarka:

Szukaj

Anuluj

Polski Uniwersytet Wirtualny

Platforma
zdalnego nauczania

Wirtualny
pokój studenta

Studia podyplomowe - Dietetyka genetyczna

Zapisz się

450,00zł/miesiąc

Kierunek studiów:

Rodzaj studiów:

Forma studiów:

Uczelnia realizująca studia:

Dyplom: 
Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi

Okres nauki:

Forma zajęć:

Opis studiów: 

Adresaci

Studia skierowane są do  absolwentów studiów licencjackich lub magisterskich, obecnych lub przyszłych pracowników służby zdrowia, dietetyków, trenerów personalnych, doradców żywieniowych; prowadzących własną działalność lub zatrudnionych w placówkach medycznych, klubach sportowych, a także w ośrodkach wellness oraz SPA.

Cel

Celem studiów jest zdobycie szerokiej, interdyscyplinarnej wiedzy merytorycznej i metodycznej przygotowującej słuchaczy do pracy w charakterze dietetyków klinicznych, sportowych oraz branży wellness i SPA, którzy wykwalifikowani są w zakresie doradztwa
 i przeprowadzenia diagnostyki z wykorzystaniem raportów i analiz z zakresu nowoczesnej diagnostyki polimorfizmów genetycznych związanych z redukcją masy ciała oraz utrzymaniem prawidłowej masy ciała; postępowania dietetycznego umożliwiającego prowadzenie zdrowego stylu życia, umożliwiającego zapobieganie rozwoju wybranych chorób metabolicznych. Uczestnicy zostaną przeszkoleni z zakresu sprzedaży oraz komunikacji interpersonalnej, celem przygotowania do tworzenia własnych narzędzi pracy
z zakresu przeprowadzenia konsultacji dotyczącej przedstawienia oferty oraz sprzedaży. Takie przygotowanie pozwoli na długoterminową współpracę z klientem / pacjentem w celu wdrożenia i zastosowania zmian w zakresie żywienia oraz wysiłku fizycznego.

Celem studiów pozostaje uzyskanie szerokiej wiedzy nie tylko z zakresu genetyki, ale także immunologii, nietolerancji pokarmowych, celem profesjonalnego, jasnego i merytorycznego przedstawienia i rozróżnienia oferty dostępnej w zakresie nowoczesnej diagnostyki, jak również możliwości prawdziwego zindywidualizowania jadłospisu i podjęcia prawidłowej współpracy z pacjentem / klientem.

Czas trwania
210 h – 2 semestry,

Korzyści

Absolwenci kierunku uzyskują:

  • przygotowanie do pracy w charakterze doradcy z zakresu nowoczesnej diagnostyki
  • umiejętności przygotowanie indywidualnej oferty z zakresu profesjonalnej diagnostyki związanej z pracą dietetyka, trenera personalnego, promotora zdrowia, doradcy żywieniowego
  • przygotowanie z zakresu komunikacji interpersonalnej i sprzedaży przygotowanej, zindywidualizowanej oferty z zakresu produktów; diagnostyki medycznej
  • umiejętność zastosowania wiedzy z zakresu nutrigenetyki
  • umiejętność zastosowania nowoczesnej diagnostyki z zakresu polimorfimów DNA;
  • umiejętność interpretacji raportów analiz polimorfizmów DNA; oraz kompetentnego
    i zrozumiałego dla pacjenta prezentowania raportów uzyskanych wyników
  • umiejętność autoprezentacji celem uzyskania sukcesu z zakresu pracy w gabinecie
  • umiejętność pobrania próbki materiału genetycznego, jako materiału niezbędego do analiz i przygotowania raportów
  • układanie indywidualnych jadłospisów opartych na analizach polimorfizmów DNA wykorzystując obecne narzędzia pracy do układania jadłospisów oraz z wykorzystaniem nowoczesnych systemów IT.

    

W trakcie kształcenia słuchacze doskonalą umiejętnosci i kompetencje:

  • prowadzenie konsultacji, by pomyślnie zachęcić do wykorzystania rozwiązania LifeGenetics w indywidualizacji jadłospisu
  • przedstawienie raportu pacjentowi; jak w komfortowej atmosferze przedstawić raport Lifegenetics
  • Wykorzystywania rozwiązań informatycznych Lifegenetics jako praktycznego i skutecznego rozwiązania w gabinecie dietetyka oraz komunikacji z pacjentem.

Partnerem merytorycznym jest Life Genetics

Kadra: 

Wśród naszej kadry m.in.:

Joanna Szurkowska - biolog, dietetyk kliniczny i sportowy z wieloletnim doświadczeniem pracy w gabinecie. Właścicielka poradni  Dietadlazdrowia.com oraz Inkubatora dla dietetyków. Absolwentka Poznańskiego UAM,UP, doktorantka Poznańskiego AWF.
Współpracuje z prestiżowym Klubem Sportowym Red Fitness,  Body Work oraz Wielkopolskim Centrum Terapii Naturalnych.

Specjalizacja praktyki w zakresie żywienia zgodnego z analizą polimorfizmów DNA; w alergiach 
i nietolerancjach pokarmowych, w chorobach układu pokarmowego, tarczycy, w chorobach autoimmunologicznych.Wiedzę z zakresu nutrigenetyki oraz mikrobioty jelit, wykorzystuje w dietetyce klinicznej  i dietetyce sportowej.

Profesjonalne żywienie sportowców indywidualnych oraz prowadzenie wykładów z zakresu żywienia w Klubach Sportowych różnych dyscyplin oraz jako wykładowca kierunku dietetyka sportowa AWF Poznań.

Z lekarzem specjalizacji chorób metabolicznych prowadzi współleczenie i zapobieganie chorobom cywilizacyjnym tj. otyłość, cukrzyca typu II, hiperlipidemia, miażdżyca.
Jako sportowiec z licznymi startami w LA oraz w zgodzie z ideą holistycznej i długoterminowej współpracy z klientem, mobilizuje do systematycznego uprawiania ulubionej dyscypliny sportowej z udziałem trenera oraz terminowych konsultacji z fizjoterapeutą. Tylko współpraca specjalistów różnych dziedzin, pozwala na uzyskanie sukcesu podopiecznych. Zmiana to praca w zakresie zdrowia, stylu życia, a przede wszystkim myślenia i stałego podejmowania słusznego dla siebie wyboru.

Krych – Garsztka Katarzyna  -  Dietetyk kliniczny oraz sportowy, biolog molekularny, doktor nauk o kulturze fizycznej.Absolwentka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku.

Obszary, których dotyczy jej praca to: dietetyka, analiza zmian genetycznych  w odniesieniu do: metabolizmu, nadwrażliwości i alergii pokarmowych, a także aktywności fizycznej; przywracanie równowagi organizmu poprzez stosowanie naturalnych produktów oraz suplementów. Prowadzi konsultacje dietetyczne, wykłady, warsztaty.

Przeciwniczka diet drastycznych oraz monodiet.

Jacek Jarząb - Fizjoterapeuta, doktorant Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Absolwent  Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu ze specjalizacją Fizjoterapia w Chorobach Cywilizacyjnych. Ukończył liczne kursy związane z pracą zawodową m.in. knesiology taping, masażu tkanek głębokich, masażu klasycznego oraz terapii manualnej. Podczas pracy naukowej zajmuje się aktywnością fizyczną, odpornością na zmęczenie oraz odnową biologiczną. W pracy zawodowej najczęściej styka się z problemami osób dorosłych oraz w mniejszym stopniu młodzieży.

Podczas pracy w gabinecie zajmuje się wszystkimi dolegliwościami narządu ruchu (rwa kulszowa, łokieć tenisisty i golfisty, bóle kręgosłupa C,Th,L-S, itp.), rehabilitacją pourazową, bólem głowy.

Pasjonat różnorodnej aktywności fizycznej: bieganie, snowboarding, wakeboarding, windsurfing, piesze wycieczki górskie, pływanie.

Katarzyna Ziółkowska – Szyszło - psycholog, doradca dla dorosłych, coach, superwizor systemowy, trener.  Specjalista z różnorodnym i ponad 20-letniem doświadczeniem zawodowym, zdobytym w pracy z ludźmi na rzecz pożądanych przez nich zmian w sferze osobistej i zawodowej. Współpracowała z organizacjami biznesowymi, budżetowymi i pozarządowymi oraz administracją publiczną. Pracuje z osobami dorosłymi. Klienci w tej współpracy doceniają przede wszystkim: wiedzę i doświadczenie, konkretność i zorganizowanie, komunikatywność i poczucie humoru.Prowadziła zajęcia dydaktyczne dla Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza i Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu. Miały one charakter warsztatów prowadzonych przez praktyka i kierowane były do studentów studiów dziennych oraz podyplomowych. Współpracowała także w zakresie badań jakościowych FGI (focus group interview) z Collegium da Vinci w Poznaniu (rola moderatora FGI i analityk, problematyka dostosowania ofert szkół wyższych do rynku pracy). Od 1991 prowadzi konsultacje i doradztwo psychologiczne.

Zrealizowała ponad:  700 godzin coachingu, 2 100 dni szkoleniowych (jednostkowe szkolenia oraz projekty szkoleniowe) oraz 1 600 godzin superwizji systemowych. W pracy zawodowej stawia na rozwiązania i projekty zindywidualizowane, bo są lepsze od gotowych oraz na użyteczność. Myślenie i działanie opiera na paradygmacie systemowym. Poza nim ceni działania kreatywne, słowa i twórcze pisanie.

Dorota Krzewińska - Ekonomista, dietetyk, współwłaściciel i Partner Zarządzający CoWinners Sp. z o.o. – zajmującej się komercjalizacją wyników badań naukowych. Jest współautorem ponad 50 ekspertyz z zakresu komercjalizacji, wycen oraz analiz rynkowych dla nowych produktów -  m.in. związanych z szeroko pojętą ekologią, bioaktywną żywnością o właściwościach prozdrowotnych oraz chorobami cywilizacyjnymi. Prywatnie od 11 lat mama dwóch bezglutenowców.  Propagator medycyny stylu życia, stara się łączyć prywatne pasje z życiem zawodowym. Dzięki współpracy z polskim i zagranicznym środowiskiem naukowym zdobywa wiedzę dotyczącą najnowszych osiągnięć w dziedzinach związanych z medycyną, dietetyką i żywieniem. Uczestniczy również w wielu konferencjach i szkoleniach dotyczących chorób cywilizacyjnych oraz dietoterapii. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Obecnie zaangażowana w przygotowywanie projektów badawczo-rozwojowych związanych z chorobami glutenozależnymi i alergiami, prowadzi również  szkolenia i warsztaty związane z celiakią i nietolerancjami pokarmowymi.

Partnerem merytorycznym jest Life Genetics

Prtner kierunku Dietetyka genetyczna

Opłaty: 

• Czesne miesięczne (płatne przez 8 miesięcy w roku):  450zł
• Pełny koszt studiów to 3600 zł
• Istnieje możliwość dokonania opłaty jednorazowo
• Wystawiamy faktury VAT

Studia I i II stopnia
rekrutacja@puw.pl
+48 42 63 15 800
Studia podyplomowe
podyplomowe@puw.pl
+48 42 29 95 637
Rekrutacja na kursy
kursy@puw.pl
+48 42 63 15 804
FAQ